2012. április 16., hétfő

A kisvakond és a napszemüveg

Egy nap a kisvakond későn ébredt fel földalatti üregében. Megitta frissítő kakaóját, evett egy szelet vajaskenyeret és útnak indult fel a felszínre. Mire kidugta kis kobakját és kitúrta magát a fényes napvilágra, ezer ággal sütött a nagy sárga golyó az égen.

A kisvakond morcosan hunyorgott.- Jaj, de világos van, már megint annyira a szemembe sütsz, hogy az már illetlenség! - pörölt magában a Napocskával.

A következő pillanatban megszólalt egy hang a háta mögött:

- Szervusz Kisvakond! Szép napunk van ma!
- Szervusz Nyuszi barátom! Kicsit túl szép is! - szólt a csattanós válasz.
- Ejnye, hát mi a baj pajtikám? Kissé szúrós a hangulatod ma reggel!
- Mi a baj, mi a baj... -dünnyögte Kisvakond. -hát az, hogy alig látok ebben a nagy fényességben!
- Ha csak ez a gond, miért nem veszel fel napszemüveget? - kérdezte Nyuszi. - Jól jön az, míg hozzá szokik a szemed a világossághoz.
- Nahát, hogy ez eddig miért nem jutott eszembe? Igen ám! De honnét szerezhetek ilyesmit? - tűnödött fennhangon a Kisvakond.
- Gyere velem! Majd én megmutatom! - válaszolta Nyuszi készségesen.

Felkerekedtek, s mentek, mentek, mendegéltek át a mezőn, kertek alatt, míg el nem értek az erdőig. A fák között folytatták útjukat egészen az öreg tölgyig, melynek odvában Marci Mókus nemrégiben nyitotta meg trafikját. Itt aztán lehetett venni mindenféle dolgot: cukorkát, csokoládét, mesekönyvet, babát, labdát, papírzsepit és ami a legfontosabb: napszemüveget!

- Szia Marci! - köszönt Nyuszi. - Elhoztam magammal egy jóbarátomat, akinek napszemüvegre volna szüksége. Van -e most ilyened eladó?
- Szi-szi-sziasztok! -makogta Mókus Marci. - Szerencsétek van, épp egy utolsó darabom van még készleten. 3 szem mogyoró az ára!
Nyuszi felkészült volt, hiszen ő már nem először vásárolt Marci trafikjában. Tudta, milyen tarifával dolgozik. Elővette tarisznyájából a három szem mogyorót, és átadta a mókusnak. Marci köszönettel elfogadta és cserébe, mancsukba nyomta a napszemüveget.
- Viseld egészséggel! Én most megyek, mert rengeteg feladatom van még mára! - azzal elugrándozott.

A Kisvakond nem győzött hálálkodni Nyuszi komájának.

- Köszönöm, nagyon kedves vagy, hogy segítettél! Mivel viszonozhatnám?
- Szívesen Kisvakond! Cserébe legyél továbbra is olyan megbízható jóbarátom, mint eddig, no és, ha nagyon akarod, bármikor meghívhatsz egy répa-ebédre, mert a jó barátot s a friss ropogós répafalatkákat soha nem lehet megunni!

Nagy egyetértésben hazaballagtak, és talán még most is beszélgetnek s répát majszolnak, ha ugyan azóta el nem fáradtak! Ti is elfáradtatok? Akkor hát hunyjátok le kis szemeteket, s álmodjatok szépeket!

Nincsenek megjegyzések:

Figyelem! A fenti mesék szerzői jogvédelem alatt állnak!